PRÍBEH LÁSKY

by - štvrtok, júla 26, 2018


Zoznámili sa na tanečnej zábave a spoločným životom tancujú už takmer 37 rokov. Tento príbeh nie je môj, ale ja som jeho súčasťou. O kom je reč a prečo to píšem? Je o mojich rodičoch a blúzke, ktorú Vám dnes chcem predstaviť. Ja som tam vtedy nebola, ale ona áno. Nabitá láskou a šťastím dvoch mladých ľudí čakala na svoju novú príležitosť. A ja som rada, že mám to šťastie - fungujúcu rodinu a miesto, kde sa vždy môžem vrátiť.

Blúzka, ktorú ručne vyšívala moja babka a mamka v nej odtancovala svoj polnočný tanec. Podľa tradícii, ktoré sa na Slovensku zachovali do dnes, sa z nevesty po pol noci stáva žena, manželka. Prezlečie sa zo svadobných šiat do tradičného kroja. Tuto blúzku si mamka odložila na pamiatku a vtedy určite ani netušila, akú radosť urobí svojej dcére. Veď ako by mohla ...

Tradície v modernej dobe

Folklórne prvky dnes slávia mimoriadny úspech a svoje uplatnenie si našli aj v bežnom oblečení. Šaty, sukne či tričká s ľudovými motívmi sú obľúbené hlavne počas letných mesiacov a na hudobných festivaloch. Ľudové kroje sa stávajú inšpiráciou pre mnohých návrhárov. Návrat tradícií má svoje kúzlo i atmosféru čias, kedy svetu nevládli sociálne siete.

Šťastie majú tí, ktorých rodičia či starý rodičia uchovali toto dedičstvo. Rovnaké šťastie som mala i ja. Pred časom som na svojom FB profile uverejnila foto tejto blúzky pred a po jej úprave. Kvalitný materiál i výšivky našťastie prežili bieliacu kúpeľ a ja sa dnes teším z jej krásy.

K blúzke som si obliekla rifľové šortky, na nohy obula pohodlné sandále, nasadila slamený klobúk a s batohom na chrbte kráčala po poli. Slnko pomaly zapadalo a od kláskov sa odrážali jeho zlatisté lúče. Ak sa rozhodnem tento rok navštíviť hudobný festival, takto ma tam určite stretnete.  










Blúzka: MargiFashion, Šortky: Zara, Sandále a batoh: Gino Rossi

You May Also Like

6 komentářů

  1. Úžasné fotky a úžasný článok. Inak táto farba ti veľmi pristane. Tá zmena ti prospela.;-)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Anička ďakujem pekne. Veľmi sa teším, že sa článok páči. Musím sa priznať, že sa v tejto farbe cítim naozaj dobre. Dokonca lepšie ako v obľúbenej ryšavej :)

      Odstrániť
  2. Veru na festival je to ako stvorené. Páčil sa mi aj ten príbeh lásky, kedysi tie tancovačky mali niečo do seba. Na dedinách aj dnes vraj existujú podobné typy zábav, no kedysi to bolo asi o niečo lepšie.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem pekne Jani. No máš pravdu, voľakedy boli tieto zábavy o niečom inom, ak keď nieviem ako to chodí dnes :D

      Odstrániť

Používa službu Blogger.