STRES

by - štvrtok, júla 04, 2019


“Všetko je dočasné. Nestresuj.” svieti nápis na pozadí môjho mobilu. Autor neznámy. Nech to už povedal ktokoľvek má pravdu. To, že sa cítime pod psa dnes, neznamená, že sa tak budeme cítiť aj zajtra. Tak, ako sa veci dokážu zmeniť k horšiemu zo dňa na deň, ide to aj obrátene. Preto “Nestresuj!”. Občas si hovorím, že by som si to mala nechať vytetovať na čelo, aby som to mala stále na pamäti. Takže na začiatok si musím vystačiť s mobilom, ktorý mi denne pripomína, že panika nie je na mieste. A že nie všetko je také, ako sa na prvý pohľad zdá ...

Stres náš každodenný

Naše okolie nám ho denne dávkuje dostatok – každodenné povinnosti, práca, domácnosť, rodina, partner. Avšak mnohokrát si ho privolávame či spôsobujeme sami. Nezmyselnými očakávaniami či požiadavkami, ktoré na seba kladieme. Veď si len spomeňte na môj predchádzajúci článok, v ktorom som sa verejne priznala, že najlepšie výkony podávam pod tlakom. A tak sa stres stal mojim partnerom, ktorý mi robí denne spoločnosť. A čo s partnerom, ktorý nám spôsobuje hlavybôľ, nespavosť či žalúdočné ťažkosti? Nehovoriac o tom, že stres je mnohokrát príčinou vážnych ochorení. 

Povedzme si pravdu, stresu sa jednoducho nezbavíme. Tak sa s ním naučme aspoň vychádzať a skúsiť ho zvládnuť tak, aby sme dokázali spolu žiť v harmónii a nezbláznili sa z toho. Pozrela som sa stresu takpovediac na zúbok a tu je pár mojich rád:

  • Dýchaj! Že čo je to za blbosť? O tom by som vám vedela povedať svoje. Vždy keď ma chytá panika prestávam dýchať. Podvedome zadržiavam dych ani sama neviem prečo. Teraz, keď už o tom viem, na chvíľu sa zastavím a zhlboka nadýchnem. Nádych a výdych ... Niekoľkokrát zopakujem a hneď vidím veci jasnejšie. 
  • Hudba! Áno, hudba je liek a tým najlepším spoločníkom. Preto nie je nič lepšie, ako si do slúchadiel pustiť svoj obľúbený song. Ja si aj po rokoch na youtube púšťam Justina Timberlaka a zamilovane sa na neho dívam. Vtedy rázom zabúdam na všetok stres i okolitý svet. 
  • Chce to čerstvý vzduch! Nie je nič lepšie ako prechádzka v prírode, alebo ešte lepšie - ísť si zabehať. Alebo si skočte aspoň do neďalekej „sámošky“ po niečo dobré. Proste vytiahnite päty z domu choďte von. 
  • Masáž! Ideálne je dopriať si masáž aspoň raz do mesiaca. Šikovná masérka dokáže uvoľniť stuhnuté svalstvo a stres pominie. Prípadne požiadajte partnera a tu je možné odbúrať stres ... no veď vieme. 

A aká je vaša účinná zbraň voči stresu?


O šatách i fotení

Fotenie letnej kolekcie MARGIFASHION som rozdelila do dvoch častí. Prvá bola venovaná šatám – bielym a šedým. Povedala som si, že tentokrát nenechám nič náhode a všetko dôkladne premyslím a naplánujem. V kľude a bez stresu. Dnes vám predstavím prvé z nich a tiež krátku story, ktorá fotenie sprevádzala. 

Šedé šaty sú vyrobené z príjemného bavlneného materiálu s vyšívanou bordúrou v dolnej časti. Sú priam stvorené na horúce dni, akým bol práve tento. Vďaka voľnejšiemu strihu netlačia a sú krásne vzdušné. K šatám som si obula biele sandále a doplnila ich malou pletenou kabelkou. 

Takže, ako som to vravela? Aha, bez stresu ... Šaty vyžehlené a doma nachystané. Do práce som išla skôr, aby som o to včasnejšie mohla skončiť. Všetko som prekvapivo stíhala a o pol piatej veselo kráčala smerom na vlak. Vonku bolo asi 35 stupňov. Nie príliš ideálna teplota na fotenie, ale predsa sa nenechám rozhodiť počasím. Nastúpila som do vlaku, založila slúchadlá a tešila sa na to, ako vám novú kolekciu predstavím. Po asi piatich minútach vlak zastal. A tak sme stáli niekde medzi zastávkami uprostred stromov. Prešlo ďalších desať minút, pol hodiny a nikto netušil čo sa deje. Panika! V tom mi zavolal Michal, že kde som, že je už na ceste. Bolo mi jasné, že nemám šancu to stihnúť. Vo vlaku bolo asi sto stupňov (dobre preháňam, ale dokážete si predstaviť, aké teplo tam bolo, keď vonku bolo 35) a ja som bola celá upotená, roztečená ... Fotiť sme začali s takmer dvojhodinovým meškaním. Slnko nám už zapadalo a tak nebol čas strácať čas. Priznám sa, že som bola vystresovaná, pretože som si to celé predstavovala úplne inak. Pozrela som sa na mobil, aby som zistila koľko je vlastne hodín a vtom som ju zbadala ... “Všetko je dočasné. Nestresuj.” Moja obľúbená veta. A mala pravdu, nech už foteniu predchádzalo čokoľvek, vo výsledku to dopadlo dobre. 

Foto: Michal V. KŘEPEL (@mikczech_foto)








Šaty: MARGIFASHION, Sandále a kabelka: Baťa

You May Also Like

2 komentářů

  1. Ach tie vlaky, ja nimi už radšej vôbec nechodím ale samozrejme ak človek býva na trati vlaku, nedá sa nič robiť. SO stresom si neviem veľmi poradiť, zvyčajne mi pomôže sa zastaviť a proste prijať situáciu aká je. Kým bojujem tak mám pocit, že sa to všetko iba zhoršuje.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Vlaky, to je kapitola sama. O tom by som ja vedela písať v poslednej dobe :D
      A stres? Ako som písala, žiaľ občas nie je možné sa ho nadobro zbaviť. A to ako píšeš, jednoducho prijať situáciu aká je, aj to je riešenie :)

      Odstrániť

Používa službu Blogger.