Interview - Jewellery by Helen Čujová

by - streda, júna 10, 2015


Dnes mám pre vás netradičný príspevok. Konkrétne môj prvý rozhovor, ktorý bude s mladou šperkárkou Helen Čujovou. Na blogu som už niekoľko krát spomínala, že veľmi rada podporím našu domácu tvorbu. Teraz som dostala príležitosť ukázať vám jedinečné šperky od tejto mladej a veľmi talentovanej slečny.

Helen je študentkou na magisterskom pokračovaní pedagogiky výtvarného umenia. Ukončila bakalárske štúdium v Liberci na odbore Dizajnu skla a šperkov. "Nemám presne určený spôsob vyjadrenia, rada používam rôznorodé materiály. Šperk je pre mňa objekt, ktorý ma širokú škálu stvárnení." hovorí o svojej práci Helen.  Jej prvotným záujmom je, aby bol šperk nositeľný. V šperkoch, ktoré nesú umeleckú hodnotu nachádza Helen inšpiráciu.

Jej aktuálna kolekcia šperkov nesie názov Eklé. Aká je a čím sa autorka inšpirovala sa môžete teraz dočítať. 

Záplava komerčnej bižutérie, ktorá je častokrát prekombinovaná a vytvorená bez citu, ma podnietila vytvoriť šperk, ktorý by prekombinovanosť materiálov vyzdvihol ako ústredný motív. Mojím cieľom bolo vytvoriť šperk odľahčený a bez striktnej kompozície. Pracovala som intuitívne a nechala som materiál, aby vytvoril vlastnú kompozíciu. Táto kolekcia je v eklektickom štýle, ktorý spočíva v kombinovaní rôznorodých materiálov a farieb.  
Každý kus z kolekcie je jedinečný, pretože bol vytvorený stále iným spôsobom prepájania. Pri práci používam kvalitné komponenty v rôznych povrchových úpravách ako je striebro, antracit, čierny zinok, zlato a jablonecké perličky. V niektorých šperkoch je dominantný ručne brúsený sklenený prívesok z českého skla. 

Ako dlho sa venujete tvorbe šperkov a ako ste sa k tomu dostala? 
K tvorbe šperkov inklinujem od detstva. Veľmi rada som skúmala šperky, z čoho sú a ako sú vytvorené. Veľmi dlho to bolo mojím hobby, ktoré sa postupne rozvíjalo a stále viac ma oberalo o voľný čas. Tento môj záujem sa vyhrotil, keď som sa rozhodla o vážne zapodievanie sa týmto odborom. A to pri výbere odboru na vysokej škole. Teraz ho už vnímam ako moju samozrejmosť a dlhodobú súčasť. 

Kým, alebo čím sa inšpirujete?
Inšpirujem sa v histórii módy a šperkov. Taktiež obdivujem niektoré svetové šperkárky, ale aj módnych dizajnérov. Ako sú Doerthe Fuchs, Monique Pean, Andrea Kolpaska a Marchesa, Ulyana Sergeenko, Galia Lahav. Inšpíraciu však nachádzam aj v iných rôznorodejších oblastiach. Rada skúmam napríklad prírodné štruktúry.

Čo je Vašim cieľom? Čo by ste rada dosiahla?
Mojím cieľom je vytvárať kolekcie, ktoré by tešili mnohé zákazníčky, rovnako ako mňa. Mám veľa nápadov, ktoré by som chcela zrealizovať a posunúť sa tak ďalej. 

Nosíte svoje šperky i vy sama? 
Svoje šperky nosím rada. Mám niekoľko kusov, ktoré som si vyrobila len pre seba.

Ďakujem Helen za rozhovor a vám, za prečítanie článku. Budem rada ak mi napíšete či sa vám kolekcia mladej šperkárky Helen Čojovej páči a či by ste privítali viac článkov tohto druhu. 




You May Also Like

10 komentářů

  1. Ahoj Janka. Už dávnejšie som rozmýšľala, že sa budem venovať slovenskej tvorbe, takže určite je to dobrý nápad a pokračuj v písaní takýchto článkov. Tvorba šperkov je určite krásna a vedela by som si vybrať. :-)
    Katharine-fashionisbeautiful

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Některé kousky vypadají opravdu zajímavě, mě se asi nejvíce líbí ten celý černý :)

    Pieces of FRECKLED style

    OdpovedaťOdstrániť
  3. nad šperky vyloženě žasnu! hned bych nějaký brala :)

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Och ,to sú krásne šperky. Niečo pre pohladenie mojej duše. Nádhera!!! :)

    Vladies

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Och ,to sú krásne šperky. Niečo pre pohladenie mojej duše. Nádhera!!! :)

    Vladies

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Beautiful necklaces ! You just need a white tee shirt to be dressed with them ! ;) Thanks for your comment on my blog ! xox http://valeriesdays.blogspot.fr/

    OdpovedaťOdstrániť
  7. That necklaces looks so beautiful
    Good job ;)

    OdpovedaťOdstrániť
  8. Tento komentár bol odstránený autorom.

    OdpovedaťOdstrániť
  9. Krasne, netradicne, originalne. Nadhera!

    OdpovedaťOdstrániť

Používa službu Blogger.