SLOW FASHION

by - nedeľa, novembra 04, 2018


Tému „slow fashion“ som už jemne naťukla v jednom z mojich predchádzajúcich článkov (pripomenúť si ho môžete TU). O čo vlastne ide a prečo sa pojmy fast fashion"slow fashion" skloňujú čoraz častejšie? Zaujalo ma vyjadrenie Kate Fletcherovej (obhajkyňa pomalej módy), ktorá hovorí: „Pomalá móda nie je opakom rýchlej, ale ide o odlišný prístup. Pomalá móda je o navrhovaní, výrobe, spotrebe a celkovo lepšej životnosti výrobku..."

V apríli roku 2013 celý módny svet sa otriasol v základoch po hrozivej nehode v Bangladéši, kde prišli o život tisíce ľudí pracujúcich pre módne reťazce. Do vtedy mnohí z nás ani netušili, za akých podmienok vzniká oblečenie, ktoré bežne nakupujeme. Smutným zistením pre nás, ktorí módu milujeme je fakt, že módny priemysel patrí hneď po ropnom k druhému najšpinavšiemu. Jednak z pohľadu k životnému prostrediu (farbivá znečisťujúce vodu a následný odpad, ktorý sa hromadí) a tiež humánneho (platy a podmienky, v ktorých ľudia pracujú). Toto všetko sú veci, o ktorých by sa dalo veľa písať, a tiež sa už toho mnoho napísalo. Preto než sa vydáte na veľké nákupy do obchodného centra, kde aktuálne prebiehajú výpredaje, odporúčam si pozrieť aspoň upútavku na dokument The True Cost.   

Uvedený dokument som si pozrela, rovnako ako ďalšie videá na túto tému a zarazila ma ďalšia vec. Extrémne krátky cyklus medzi návrhom daného výrobku a časom, kedy sa ocitne na ramienku v obchode. Vedeli ste, že celý tento proces trvá 2 – 4 týždne? A za rok sa vyprodukuje 12 – 24 kolekcií? Oblečenie sa navrhuje ako na bežiacom páse a nechýba ani kopírovanie, na originalitu sa tu už nikto  nehrá. Určite sa aj vám stalo, že ste určitý model našli v rôznych obchodoch od rôznych značiek, ale vo výsledku sa jednalo o ten istý model. Potom si kliknete na zahraničný e-shop, kde na vás kričí napríklad „fejková Zara“. To sa ja už len neveriacky chytám za hlavu ... 


Netvrdím, že máme prestať nakupovať v obchodoch, ktoré nesú označenie "fast fashion" a tým spasíme svet. Avšak veľmi sa mi páči vyjadrenie (neviem kto to povedal): „Nie som tak bohatý, aby som nakupoval lacné oblečenie!“. A presne o to tu ide! 
  • Kvalita je základ! Menej módnych výstrelkov a zamerať sa na kvalitu. Stačí obmedziť nákup módnych výstrelkov, ktoré sú módnymi pár mesiacov a po ich uplynutí doby „módnosti“ sa stávajú OUT. Radšej zainvestovať do niečo nadčasového a kvalitného (materiál a vypracovanie). 
  • Prieskum! Čo mám na mysli? Pred tým než sa vyberiete na nákup nových trendy kúskov preskúmajte svoj šatník, aby ste mali prehľad o tom, čo doma máte a čo skutočne potrebujete. Predídete tak nákupu oblečenia, ktoré do vášho šatníka nezapadne. Často sa nám totiž stáva, že nás v obchode nejaká vec natoľko uchváti, že si ju bez premyslenia kúpime. Doma potom zistíme, že ju vlastne nemáme k čomu nosiť. A tak sa vydáme znovu na nákup, aby sme dokúpili „niečo“ k tej danej veci – kolotoč. 
  • Podpora miestnych značiek! Za posledné obdobie sa znovu rozšírila ručná výroba a podpora hand made tvorby, z čoho mám veľkú radosť. Sama značku MARGIFASHION predávam cez portál Sashe.sk, ktorý dáva priestor šikovným dizajnérom, remeselníkom a výrobcom. Odporúčam navštíviť. 

MARGIFASHION od krku až po členky

Keď som stiahla fotky, ktoré sme s Michalom nafotili minulý týždeň, premýšľala som o čom článok bude. Myšlienka témy pomalej módy prišla v momente, kedy som si uvedomila, že mám na sebe oblečené všetko z dielne MARGIFASHION – nohavice, úpletový svetrík i kabát.  Nebol to zámer, vyšlo to tak náhodou i keď v mojom prípade to nie je nič neobvyklé. 

Modely, ale i moje otfity vznikajú väčšinou spontánne, ako napríklad i tieto nohavice. Na začiatku nebola žiadna konkrétna predstava – chcela som jednoducho nohavice. Mama predo mňa položila látky so slovami „Mám len tieto“, musela som si vystačiť s tým, čo práve vtedy mala k dispozícii. A tak z oblekovej látky vznikli nohavice s viazačkou a bielym prúžkom v boku. 

Najradšej ich nosím s bielym topom (dnes mám jednoduchý úpletový svetrík) a  v tomto prípade som čierno – bielu kombináciu doplnila o zelený vlnený kabát. Over size kabát je zo zimnej kolekcie MARGIFASHION a je vyrobený z kvalitného vlneného materiálu. Keď sme tento outfit fotili, akurát som vybehla z kancelárie, vonku sa stmievalo a bola poriadna zima. Tak som sa doň pekne zabalila a na vlastnej koži otestovala. Na zimu som pripravená!

Foto: Michal V. KŘEPEL









Nohavice, top, kabát: MARGIFASHION

You May Also Like

3 komentářů

  1. Bohužel, většina mladých lidí chce být stále o krok napřed ve všem. Zároveň se hledají ve svém stylu. A toho využívá či spíše zneužívá, nejen módní průmysl...

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Myslím, že týmto si prešla asi väčšina z nás. Pevne verím, že časom (vekom) si to začnú viac uvedomovať. A firmy? Tie sa budú vždy snažiť o to, aby z toho vyťažili čo najviac.

      Odstrániť

Používa službu Blogger.